söndag 31 augusti 2008

Tröööött!

Jag är så hiskeligt trött idag så matlistan kommer i morgon ihop med några goa recept till er som väntar på det. Festen var kul igår, vi kom hem tre i natt. Jag är inte särskilt bakis men ack så trött.I dag har vi gjort slut på fribiljetter till Liseberg som vi fått från våran granne. Vi hade sällskap av familjen Ekroth. Vi hade trevligt men det var uppenbart att alla var trötta. Natti natti!

lördag 30 augusti 2008

Festfix

Idag har jag tränat Ki balans på Friskis. Det var härligt, en blandning mellan yoga, tai qi, qi gong, stretch, styrka och avslappning. Passade mig perfekt och jag blev skönt svettig. Det är kul att prova olika nya saker och samtidigt känna sig duktig.

Igår kväll var Gutten här och käkade. Biff med rösti och gorgonzolasås. Päron Diana/Toscapäron till efterrätt. Vill ni ha receptet på det? Jag väntar inte på svar. Här kommer det: (4p)

Häll spadet av en burk inlagda päron. Lägg päronen i en ugnsfast form. Koka toscasmet:
100 g flagd mandel
100 g smör
2 msk mjöl
2 msk mjölk
1½ dl socker

Låt allt sjuda upp i en kastrull. Häll över päronen. Grädda i 225 grader tills detblivit fin färg och knäckig konsistens. Servera med lättvispad grädde (eller glass)

Vi kör alltid lite sjuttio-åttiotalsstuk när Gutten kommer hit på middag en kväll. Inbakad fläskfilé eller kanske flygande Jakob brukar det bli. Gorgonzolasås till kött känns åtti tycker jag. Det var gott om än lite mastigt.

Idag ska vi på fest hos Ola som fyller fyrtio. Vi har barnvakt och det känns så lyxigt. Nu är Jens och lämnar barnen hos snälla Martin och Maria. Jag håller på och fixar håret och det känns lite ovant att styra upp sig för fest. Får se hur pigga vi är i morgon. Det ska verkligen bli kul att träffa massa gamla vänner i kväll. Snart kommer familjen Ekroth, de har åkt från Örebro och ska sova här i natt. Hopp och hej!

torsdag 28 augusti 2008

Mini-vila

Nu tar jag en liten paus i arbetet. det är kul att jobba idag. Vi tar oss an arbetsuppgifterna på löpande band och matar av det ena ärendet efter det ändra. Skööööönt med flyyyt! Desutom är det fredag i morgon och min träningsvärk känns som om den går att leva med. :)

onsdag 27 augusti 2008

Träningsdebut

Oj vad jag är sliten ikväll. Jag har jobbat kväll tre dagar på rad och idag begick jag friskis och svettis-premiär. Min kropp känns som en bankad schnitzel, totalt mörbultar. Men det var KUL! Jag längtar efter vår sommarvardag med gemensamma middagar och hemlagad mat. På fredag ska jag göra egen mat, det ska bli gott att äta hemma med familjen. Jens har stekt kyckling till wrapsen i morgon, det måste gå enkelt när vi hämtar barnen sent. Jag vill jobba 8-17 som vanliga människor- fast vill jag det....?

måndag 25 augusti 2008

Veckostart

Det har varit en bra måndag. En skön morgon med Axel och sen dagislämning. Efter det en date med syster Lisa och klippning. Jag är verkligen nöjd med frisyr och färg. Erika klippte sig samtidigt - kul och flamsigt! Jobb till 22, jag skrev så det smattrade om tangentbordet och hann umgås med både kollega och kvinnorna i boendet. Dessutom har jag pratat med Sissel som bor i Högsbo nu. En himla fin veckostart :-)

Oj, jag somnade...

...visst igår kväll innan jag hann lägga ut veckomatsedeln. Här kommer den i alla fall. Lasagne a´la Lennart är inspirerad av en lasagne som moster Karins man Lennart brukar göra.

Matsedel vecka 35
Måndag
Lasagne a´la Lennart
Tisdag
Hamburgare
Onsdag
Kikärts/böngryta med fullkornsris
Torsdag
Kycklingwraps
Fredag
Magens val
Lördag
Bjudna till Olas 40årsfest
Söndag
Fiskgratäng

Lasagne cirka 6 portioner

15 lasagneplattor
2 stora paket Keldas ostsås
2 pkt bacon
2 pkt ekologiska krossade tomater
1 hackad lök
vitlök, salt, peppar

Bryn bacon och lök. Slå på tomatkross. Krydda efter smak. Låt sjuda 15 minuter.
Varva lasagneplattor med färdig ostsås (används av mig enbart i denna lasagne och en speciell pastagratäng, ger en speciel och god smak) och baconsås. Avsluta med ostsås. Grädda i 200 grader tills lasagnen är genombakt. Servera med sallad eller rivna morötter eller vad ni gillar

Smaklig Måltid!

söndag 24 augusti 2008

En riktigt nice helg



Vi har haft en finofino helg. I fredags gjorde vi samosas till fredagsmiddag och sedan såg vi In to the Wild som visade sig vara en film som föll både mig och Jens i smaken. Jag kan varmt rekommendera den!

Här kommer recept och instruktion på samosas:
Förbered alla ingredienser innan du börjar göra fyllningen i olika skålar så blir det lättare. Annars är det lite meckigt.

  • Hacka en lök och lägg i en skål
  • Lägg en och en halv dl ärtor och en hackad chilifrukt i en skål
  • Hacka tre potatisar och två små morötter och ha i en skål
  • Blanda kryddor i en skål: 1½tsk garam masala+2krm kanel+½tsk gurkmeja+½tsk socker

  • Häll 2 msk olivolja i en stekpanna. Lägg i en kanelstång och två kryddnejlikor, rosta tills kryddorna smätter/poppar lite. Lägg i löken och bryn den med kryddblandningen. Ta ur kanelstången och nejlikorna. Tillsätt potatis + morötter och bryn i 5 minuter. Tillsätt chili + ärtor och bryn ett par minuter. Slå på 1½dl vatten och saften från en halv citron salta efter smak. Koka tills vätskan är borta och potatisen är mjuk. Låt svalna.
Använd vårrullepapper eller filodeg för att göra samosas. Dela den största modellen av vårrulledegen på mitten. Filodeg kräver att man använder två lager deg. Det är pilligare :-(

Lägg en hög fyllning i högra änden cirka 2cm från kanten. (lägg degen på längden så att säga)Ta i övre högra hörnet och vik mot nederkanten. (se bilden) Tag sedan nedre högra hörnet och vik mot vänstra nederkanten. Vik över degfliken och lägg sedan paketet på en oljad plåt. När du gjort alla (cirka 15-20st) så penslar du degen med olja. Sätt sedan in och grädda i ugn 250 grader tills samosasen har fått fin färg. Servera med yoghurtsås och mango chutney. Sås: Mixa 3 dl turkiska yoghurt med 1 kruka koriander, ½ kruka mynta, ½ liten gul lök, salt och lite honung. Mixerstav funkar kanonbra!

I lördags var vi på trevlig middag hos familjen Hendriksen på Marklandsgatan. God mat och dryck, mycket skratt och prat. Barnen lekte så det stod härliga till. Eller Jonathan och Vincent spelade tv-spel/dataspel medan Axel och Stella lekte med lego. Vi fick Wallenbergare med klassiska tillbehör. Husmanskost är gott.

Eftersom den här bloggen utlovar en del recept osv så blir det mycket fokus på mat. Idag var vi i Änggårdsbergen med Hendriksens och grillade korv samt letade svamp. Vi hade urmysigt trots att svampen gömde sig ganska väl. Vi njöt av solen och den vackra naturen kring Axlemosse istället. Några små svampar hittade vi. Det finns många soppar för den som vill plocka det.
Väl hemma blev det storröj i förrådet och rensning i skafferiet. Sen var jag galet trött kan jag lova. Då var det dags att laga middag. Malins Nasigoreng som blev jättegod. Malin har varit praktikant hos mig i vår, hon är världens goaste människa. Här kommer recept på hennes härliga Goreng (jag har försökt hitta på ungefärliga mått):

Dag 1: Marinera cirka 500-600 g fläskkött i strimlor i cirka en dl soja blandad med 2 pressade vitlöksklyftor. Benfri kotlett eller fläskfilé blir gott. Kinesisk soja passar bra.

Dag2: Häll av marinaden från köttet och låt rinna av i en sil. Stek köttet i het panna. Koka 5 dl basmati eller jasminris med knappt dubbla mängden vatten och lite salt. Strimla ett kvarts vitkålshuvud med osthyvel. Skiva en purjo fint. Riv en msk färsk ingefära. Blanda kål, purjo och ingefära med lite olja och salt. Bryn i ugnen 250 grader tills kålen är mjuk. Blanda med tärnad paprika och ananasringar i små bitar. Rör ihop med riseoch köttet. Sätt in i ugnen så det blir varmt. Innan servering blandas skalade räkor (500g) ner i risblandningen. Mumsa och njut! Maträtten gick inte hem hos den yngre befolkningen kan tilläggas.

Jag kommer lägga in veckomatsedeln i ett separat inlägg senare i kväll. Efter skafferistädningen ska det bli en rensar-vecka. I kyl, frys och skafferi gömmer sig ibland mer än vad vi anar ;-) I morgon ska jag klippa mig, det blir kul och så ska jag jobba så klart och träffa lillasyster Lisa över en lunch. Hoppas solen fortsätter skina!

fredag 22 augusti 2008

Titta vad jag har hittat!!

Skogens guld har äntligen kommit. De är inte stora än och inte särskilt många men det kommer räcka till en liten macka var till mig och Jens i kväll. Bara att steka dem i smör så de blir lite knapriga och sen lägga dem på en stekt brödskiva. Bäst av allt är att det fanns massvis av små små gula knappar på mitt hemliga ställe-det lovar mer gul lycka. Jag är svampoholic och blir fullständigt extatisk av att hitta mina gula goda kantareller. Nu ser jag fram mot de vackra höstmånaderna och hoppas på många svampturer. Vem vill med?

Hemmadag med Axel

Vi ska baka bullar, jag och Axel. Jonathan är i skolan och vi två är lediga idag.
Axel tokar till det men är för övrigt ytterst hjälpsam. Visst, det blir en del tjat när degen jäser och en j-la massa degätande - fast det får man väl ta ;-)
Bullarna jäste och mammas lilla hjälpreda öste på socker. Det heter sockerbullar enligt honom.
Åh, mamma varför bakar vi inte bullar varje dag??

Nu ska vi hämta Jonis i skolan / Annika och Axel

onsdag 20 augusti 2008

Kompiskväll


I kväll har jag varit och träffat min kompis Lena som jag gick gymnasiet ihop med. Vi har käkat en bit ihop och pratat hål i huvudet på varandra. Det är alltid lika kul att ses. Även om vi träffas sällan har vi så mycket att prata om. Lena är en riktig vän.

När jag kom hem låg doften av änglatrumpet tung över lägenheten. Just nu är sju blommor utslagna och jag lovar att sluta skryta om blomeländet här. Därför kommer nu denna säsongens sista bild. (Tagen med mobilen i bristfälligt ljus) Dessutom kommer en bild på fina skolpojken på väg till första dagen i skolan :) Nu ska jag sussa så jag orkar veckans sista jobbdag. 8-20 i morgon och sen är jag ledig tre dagar. GOD NATT <3<3

tisdag 19 augusti 2008

Reflektioner från en etta-gluttares mamma

Nu är Jonathan en etta-gluttare! Han har börjat i klass 1-2a på Västerhedsskolan på Högsbohöjd. Livet känns annorlunda med ett skolbarn i familjen, det blir allvarligt när man hör fröken Gunnel berätta om skolplikt och närvarorapportering. Inte för att Jonathan brukade vara borta när han gick i nollan utan för att det verkligen är på riktigt nu. Det är spännande att få följa sin skolkille och möta alla små klasskamrater med tandlösa leenden. Klassen består av 15 stycken ettor och tretton stycken tvåor. 28 barn som oftast är indelade i två grupper där fröken Gunnel ansvarar för ettorna och fröken Lovisa har hand om tvåorna.

De ska till och med få läxor! Skönt att fröken la ansvaret på oss föräldrar för att se till att de görs tillsammans i en stillsam miljö. På ett sätt gillade jag resonemanget i Högsboskolan där läxorna inte kom i början av terminen för de som gick i ettan. (Nollorna har ju så klart inga läxor alls.) Det känns viktigt att barnen får behålla glädjen och nyfikenheten och inte överlastas med arbete. Det verkar som om klassen kommer göra massa roliga ute-aktiviteter. Jonathan blev överlycklig för att de inom kort ska åka till Universeum. Annars har han ju pratat mycket om att Högsboskolan var så bra och jag kan inte annat än att hålla med honom. Jag tror och hoppas i alla fall att det blir bra på Västerhed - bara vi vänjer oss vid allt det nya.

söndag 17 augusti 2008

Slitna familjen gnatar vidare

Hemma igen efter en helg i Bankeryd hos farmor Annica och Dieter. Pojkarna älskar att åka dit men denna helgen... oj oj oj. Jag tror fotot här ganska väl illustrerar stämningen. Särskilt Jonathan var grinig, kinkig, gnällig, arg, butter, dämpad, låg, sänkt, däven, seg, sliten, oengagerad, sur, trulig - ja, allt annat en den charmiga goa killen som han brukar vara. Stämningen spred sig i familjen och Axel den lille illbattingen var inte sen att hitta tillfällen att reta sin storebror. Detta ledde till att de stackars barnens föräldrar förlorade all pedagogisk och psykologisk förmåga. Det känns inte så kul, nästa vecka vill jag inte skrika och gorma på mina ungar - jag gillar inte mig själv då.

Helgens succé var all god mat vi blivit bjudna på och barnens glädje över att få provskjuta pilbåge på medeltidsdagen på Visingsö. Den dagen kan även döpas om till Getingsafari på Visingsö - det talrika antalet av dessa gulsvarta plågoandar kan ha haft en viss inverkan på barnens humör - de har båda blivit stuckna i sommar och lyckades nu jobba upp någon form av panik som i solvärmen övergick till apati. De satt paralyserade mer eller mindre hela medeltidsdagen. Jag tyckte i alla fall det var kul med alla fina hästar och roliga medeltidskläder. Dessutom investerade jag i tvättnötter - det nya (supergamla) eko-chicka sättet att tvätta kläder. Man lägger några speciella indiska nötskal i en liten påse och hystar in i tvättmaskinen och vips så blir tvätten ren och len! http://www.humlekrus.se

Nästa veckas matlista präglas av det faktum att frun i huset är borta de flesta kvällarna och därmed är matsedeln anpassad för min dubbelarbetande man som kommer hämta två barn, samt utfodra dem måndag till torsdag.

Matlista vecka 34
Måndag:
Pasta Carbonara
Tisdag:
Stekt fisk
Onsdag:
Korv och makaroner
Torsdag:
Pannbiff och potatis
Fredag:
Magens val
Lördag:
Nasigoreng
Söndag:
Quesadillas (veg)

Imorgon är det en stor dag i våra liv. Jonathan börjar äntligen ettan på Västerhedsskolan och jag ska få glädjen att följa med på upprop. Jonathan har låtit meddela att han ska ha skjorta och vara stilig med tjusarlock i håret. Ja, se ungar! Jag tror jag avslutar med en bild på ängeln J (med solkiga vingar) och min nyutslagna djuvligt doftande änglatrumpet.


Just nu har två små änglar slocknat i sina sängar - jag tror de har varit övertrötta i helgen.


fredag 15 augusti 2008

Fredag igen och studiedag för barnen

Ja, då är det fredag igen och jag är hemma med barnen som har studiedag på skolan/förskolan. Jens uppstartar med jobbet.... Än så länge har de varit på gott humör men det kan ju ändra sig snabbt. Idag måste vi komma ut lite mer. Igår blåste det ju så grymt så de ville inte vara ute någon längre stund. Fördelen med studiedag är ju att då brukar alla barn vara lediga. Om vi inte har världens otur kommer vi att hitta någon kotte som de kan leka med.

Funderar på vad vi ska göra till lunch idag. Fantasin är inte på topp, det kan jag verkligen lova. Frysen och kylen ekar tomma. Pannkakor är inte att tänka på. Axel kommer få en kolhydrat-överdos av det snart. Den lilla människan kan nämligen trycka i sig inte mindre än åtta stooora pannkakor. Detta utslag av matglädje är dock ytterst sällsynt och gäller bara pannkakor och pizza. När det bjuds annan mat äter han som en höna. Pick pick!

Barnen är överlyckliga för vi ska hälsa på farmor och Dieter. De håller på och bestämmer vilka av deras alla filmer de ska se och vilka polkagrisar de ska köpa i Gränna. Jonathan ska köra en favorit i repris, en sur grön polkagris som knappt går att äta enligt min mening. Men smaken är som baken! Själv kör jag ju lakrits när det gäller polkagrisar, eller orginalet i rött och vitt med pepparmyntasmak. I morgon blir det riddardag på Visingsö och därmed också polkagrisbesök i Gränna.

På söndag kommer nästa veckas matlista!

torsdag 14 augusti 2008

Surtant på promenad


När Jens kom hem från jobbet var jag på ett överjordiskt skithumör. Jens sa att jag kanske kunde ta en promenad... efter visst motivationsarbete gjorde jag det och nu känns det SKÖÖÖNT! Jag fick en timme för mig själv, fick se fina hus och trädgårdar i Kungsladugård, fick andas frisk luft och plötsligt så kände jag mig som en människa igen :)

Augusti-storm och lediga barn

Idag är vi lediga jag och barnen. Natten har varit grymt stormig, trodde nästan att vår balkong skulle lossna. Lyckligtvis gjorde den inte det. Jens jobbar och fick tack vare stormen en snabb cykelfärd i medvind på väg till jobbet. Tur att vinden verkar ha lagt sig lite inför hemvägen för den lär bli i motvind.

Lillasyster Kattis med barn skulle ha kommit hit och lattjat med oss idag men hon åkte på en förmodad matförgiftning. Dagens tips! Ät inte halvgammal kycklingsallad från en halvsmutsig pizzeria när det är rötmånad... Hoppas du snart blir bättre Kattis!

Jag är mycket lycklig för att jag inte hade berättat för barnen att deras älskade moster och kusinerna skulle komma. Då hade jag haft en jobbig dag framför mig. Nu sitter Jonathan och Axel istället - lyckligt ovetande - och ritar Pokémons så det står härliga till. Ritandet ackompanjeras av deras favoritskiva Melodifestivalen 2008 på HÖGSTA volym. Jag är innerligt trött på den skivan kan jag lova.

Igår tog jag ett avgörande steg mot mitt nya liv som tränings-freak. Jag har bestämt mig för Friskis (gick där för typ hundra år sedan) och var inne och hämtade blanketter och schema där igår. Höstens mål är att få hyfsad kondis och mindre ont i axlar och huvud. En positiv bi-effekt skulle kunna bli att jag blev tränings-narkoman kanske? Fast DET har aldrig hänt förut , men det är väl aldrig försent. Eller hur?

Idag har barnen lyckats tjata sig till att få våfflor till middag. De åt så bra till lunch så jag tror jag kan gå dem till mötes med gott samvete. Jag och Jens (som inte har någon att gå på ÖISmatch med och därför tvingas vara hemma) ska nog äta räk-wook med hot-basil. Makrillen får bo kvar i frysen till nästa vecka. Jag ska be Jens bjuda över Mattias för han gillar makrill och brukar bli bjuden på det av oss. En trevlig tradition :-)

tisdag 12 augusti 2008

Dagis jobb och regn


Nu är vardagen här på riktigt. Jens började jobba idag och Axel och Jonathan gick på dagis/fritids. Axel är så trött nu att han nästan somnar framför Bollibompa. Jens kör sin kvart med Paulo Roberto och menar att han känner resultat efter en dryg vecka. Fascinerande att man kan bli så svettig av att träna i en kvart. Jag blir mest trött av det deppiga vädret. Natten till idag var orolig för barnen, kanske kände de sig pirriga inför dagis och fritids? Vi hoppas innerligt att vi får en bättre natt i natt.

(Förresten, min änglatrumpet börjar slå ut så snart kommer det kort på den! Konstigt att den kan slå ut fast solen håller sig undan)

söndag 10 augusti 2008

En trött söndag och ny matsedel igen

Vi har varit trötta idag efter en trevlig kväll med vänner igår. Vi trotsade tröttheten och åkte till Moa och Melvin och firade deras födelsedagar. Det var mysigt att ses och vi bjöds på jättegod mat med en hemgjord potatissallad. Barnen lekte så det stod härliga till. Det är alltid lika kul att se Jonathan och Moa tillsammans, de är som syskon. Kanske inte så konstigt i och med att de lärde känna varandra på BVCs föräldragrupp när Jonathan var bara drygt två månader och fem månader äldre Moa en stor och spännande tjej. Tack till Martin och Maria för att vi fick ta del av ert enorma björnbärssnår. Det blev en STOR burk god sylt.

Pollykakan jag bakade igår var en fullkomlig succé. Till och med jag som inte är en kakälskare tyckte den var hemskt god. Det bästa var att den var så enkel att göra. Gör så här:

Vispa 3 ägg med 2 dl socker tills det blir pösigt. Smält 100 g smör med 200 g mörk blockchoklad. Blanda allt med 1 dl mjöl och 1 påse (200g) Polly-godisar. Häll i en smord och bröad form. Grädda i 30 minuter på 175 grader. Kakan skall inte vara genombakt.

Det blir inget lågt inlägg idag men naturligtvis kommer veckomatsedeln.


Vecka 33 matsedel
Måndag
Ugnspannkaka med björnbärssylt
Tisdag
Vegetarisk champinjonsås med spagetti (Niklas mat SVT)
Onsdag
Pytt i panna med ägg
Torsdag
Makrill med dillsky och potatis
Fredag
Inte hemma
Lördag
Inte hemma
Söndag
Chili con/sin carne (troligen veg gjord på qorn)

Alldeles nu fick vi syn på en stor regnbåge som tycktes ha sin början på Skytteskolans tak, kanske kanske finns det en skatt där?? Regnbågar upphör aldrig att fascinera mig. I morgon är det dags för jobb 8-20 för min del medan Jens ska avnjuta sin sista semesterdag tillsammans med barnen. Det tråkiga vädret verkar hålla i sig - tyvärr.

lördag 9 augusti 2008

Ledig helg :-)

Jag är ledig i helgen och totalt färdig efter omställningen från semester till vardag. Jag fattar inte hur lite jobb kan ta så mycket på krafterna. Vädret har ju varit -minst sagt- dåligt, så det kan ju vara en bidragande orsak.

Igår körde vi fredagsmys a´la luxe! Vi började med lunch på barnens favorithak - McD. Efter det rusade vi vidare för att se Kung Fu Panda på Bergakungen. Jonathan älskade den, Jens tyckte den var cool, Annika var mest förundrad över att det var en barnfilm och Axel tyckte den var "lite läcklig" (läskig). Barnen käkade popcorn så det stod härliga till. När filmen var nästan slut kikade Axel ner i sin popcornlåda och skrek rätt ut så det ekade i salongen: VEM har ätit alla mina popcorn?!!!! Han har fortfarande inte förstått att det var han själv.

Kanske undrar ni vad som blev magens val denna veckan? Barnen tog sin vana trogen pizza - modell mini. Jag och Jens käkade vietnamesiska vårrullar. Jag tänkte bjussa på receptet, de blev himla goda! Jag gjorde två fyllningar denna gången men tänkte bara skriva receptet på den jag brukar göra.

Vårrullar.

Fräs 400 gram köttfärs (fläsk eller bland) i lite olja tillsammans med en skivad lök och två hackade vitlöksklyftor. Rör ner två-tre grovrivna morötter. Krydda med salt, chili och fisksås. Sluta med att blanda färsen med 3 dl mungböngroddar. Låt svalna, gärna i durkslag så vätskan rinner av.

Jag har tagit kort för att visa hur man rullar vårrullarna. Vårrullspappret finns att köpa i asiatiska butiker, man kan även använda filodeg men den är skörare. Receptet ovan blir 20 rullar ungefär. Pappret man rullar in dem i är cirka 20x20 cm stort. Såg att jag inte fick med sista momentet på bilden men det är bara att rulla och lägga skarven neråt.


När alla rullarna är klara brukar jag fusk-fritera dem i ugnen - betydligt mindre fett. Häll ut cirka 1½ dl olja i en långpanna. Bred ut med en pensel. Lägg ut rullarna med en cm mellanrum, annars fastnar de i varandra. Använd penseln för att pensla på olja även på ovansidan. Stek dem i ugn cirka 225 grader tills de får fin färg. Servera med myntavinäger eller sweetchilisås.

Myntavinäger (nuc cham) 2-3 pers

2 msk fisksås
2 msk rödvinsvinäger
2 msk socker
4 msk vatten
½ finhackad chili
1 finhackad vitlöksklyfta
5-10 finhackade myntablad


Blanda allt, låt stå en timme före servering.


Oj oj oj vad god maten blev med god kall öl till! Det är inte jättekrångligt när man vet hur man rullar.

I kväll kommer familjen Forssén hit, då blir det färska räkor och till efterrätt Pollykaka. Jag har aldrig gjort den förut så jag avvaktar med receptet till jag vet om den blev god! (Fast kan det bli annat med en påse Polly i kladdkakesmeten?

onsdag 6 augusti 2008

Jobbdag igen

Jens har just gått iväg med Jonathan för att påbörja inskolningen på hans nya fritids på Västerhedsskolan. Jonathan hade svårt att somna igår och var orolig för att vara blyg på fritids. Idag när han vaknade var han i sitt esse och mycket förväntansfull. Hoppas det går bra! Axel har antingen vaknat på fel sida eller så känner han sig helt enkelt hängig. Han har bäddat ner sig i soffan och kollar på barnkanalen. Han fryser så det är väl feber på gång :-(
Igår kväll fixade jag på min kära balkong. Det blev mysigt även om den är trång. Jens tycker balkongen liknar ett växthus. Inga tomater eller paprikor har mognat ännu men änglatrumpeten är svindlande nära att slå ut sina jätteknoppar. Den största knoppen på bilden är cirka 10-12cm lång!

Idag är det dags för jobb igen. 13-22! Det ska bli kul att träffa de kollegor som jag inte träffat i sommar. I kväll jobbar jag med Maria A det blir trevligt, jag har saknat henne.

tisdag 5 augusti 2008

Lite hemmapyssel och annat smått

Jag överlevde jobbstarten igår. På kvällen hade vi barnvakt (tack snälla moster Karin) och var ute och käkade på fenomenala Trattoria de Pasquale. Kan italiensk mat bli godare än så? Mätta och nöjda kom vi hem till ett intrasslat hem. Inspirerade av en Alfons Åberg bok hade barnen och Karin snurrat in hela vårt hem med snören av olika sort. Skulle man på toaletten var det bara att glatt klättra över 20 snören i olika höjder och sedan sitta med en knappt stängd dörr och ett rött presentsnöre i höjd med ögonen. Gissa om Jonathan och Axel var nöjda?!

Idag har vi varit och hälsat på Jens gamla pluggkompis Kajsa med familj i Västerby, Ljungskile. Trevligt att träffas och kul att få se huset de bor i och inte minst att få träffa barnen Algot och Måns. Barnen trivdes och smaskade glatt i sig ugnspannkaka. Vis av sommarens olika besök hos vänner hade vi uppmanat barnen att inte vråla ut något om att de tyckte att maten var äcklig eller liknande. Nu blev det tvärtom istället - är det inte fäääärdigt snart, vi vill ha pannkaka...NUUUUU!!!

I söndags lagade vi citruskyckling med pasta. Det såg godare ut än det smakade. Enkelt och snabbt att tillaga men ack så menlöst. Receptet hittade jag på Arlas hemsida. Deras recept brukar oftast vara bra...

Vi har kokat egen sylt också. Egentligen fattar jag inte varför vi inte alltid gör det. Det finns inget enklare faktiskt.
Sylt a´la Spannlandsgatan
1 kg valfria bär
1 dl vatten
1 pkt dansukkers syltsocker

Koka 2-10 minuter beroende på vilka bär du använder.
Häll upp den varma sylten i varma nydiskade burkar. Skruva på locket och låt svalna. öppnade burkar förvaras i kyl.

Efter turen till familjen Kajsa idag blev det alldeles för komplicerad matlagning. Jag vill varmt rekommendera alla att alltid läsa receptet innan. Idag gjorde jag en persisk auberginegratäng med likaså persiskt ris. Det blev superduper gott men tog ju en bra stund att göra.

Persisk middag

Skiva 3 stycken auberginer på längden. Stek i lite olja med salt och peppar. (auberginer suger upp fett värre än en tvättsvamp så var försiktig) Lägg dem ovanpå varandra i en ugnsfast form. Koka en tomatsås på 1 hackad lök, två skivade vitlöksklyftor som fräses i lite olja. Slå på ett paket tomater och 4 dl vatten. Krydda med god vegetarisk buljong, timjan, oregano och lite mynta. Salta och peppra. Lägg i en nypa socker om såsen är för syrlig. Koka cirka 30 minuter på svag värme. Slå såsen över auberginerna och gratinera i 175 grader cirka 40-50 minuter. Ett förslag för att förenkla är att använda färdig tomatsås på burk, det finns hyffsat goda sorter tycker jag.

Riset var mer komplicerat...
Skölj 4 dl basmatiris snabbt i kallt vatten tre gånger. Slå på 1 liter vatten och 2 msk salt och låt stå i 30 minuter. Häll av i ett durkslag. Lägg ner riset i 1½ liter kokande vatten. Koka 6 minuter. Häll av i ett durkslag, kyl med 5 dl kallt vatten. Låt rinna av i 10 minuter. Häll ½dl olja och ½dl vatten i botten på en kastrull. Skiva och skölj potatis och lägg i botten av kastrullen. Slå över riset lite i taget. Gör några hål i rishögen med ett skaft från en slev. (För ångan) Smält 30 gram smör
och blanda med ½pkt saffran. Strila över riset. Täck med en fuktig handduk och lock. Ställ på medelhög värme i 30 minuter.

Maten blev jättegod när den äntligen var färdig. De små i familjen var dock djupt skeptiska. Nästa gång gör vi denna rätten en helg då maten kan få ta tid ;)

söndag 3 augusti 2008

Sista semesterdagen och nästa veckas matsedel


Det har varit en bra semester på det stora hela. I efterhand så kan jag se att vi kanske har späckat den med lite väl många olika göromål. Vi är överens om att det skulle vara mysigt med stugsemester nästa år, att få uppleva tystnaden och naturen mer nära. Men först ska ju ett arbetsår avverkas ;) Just nu känns det jobbigt men ärligt talat är mitt jobb roligt och MYCKET omväxlande. Dessutm känns det väldigt spännande att vår stora Jonathan ska börja ettan på Västerhedskolan om två veckor!

Idag har vi förutom en del praktiskt pysslande som ex veckohandling och syltkokning även besökt min pappa Lasse, Mia och lillasyster Malin i Skepplanda. Vi gjorde en liten utflykt till Forsen som till barnens besvikelse var så gott som uttorkad. Tillslut hittade vi ett ställe där Jonathan och Axel kunde kasta stenar i vattnet och det var succé. När vi kom tillbaka till lägenheten öppnade sig himlens portar och regnet gjorde sitt bästa för att fylla på den sinande forsen. Jonathan och morfar kollade på naturprogram om vargar. Det är kul att Jonathan har ärvt det intresset. Både jag och min pappa är mycket förtjusta i bra naturprogram.

Om jag ska ge mig på ett försök att utvärdera veckans matsedel så kan jag bara sammanfatta det med ett ord - kaos! Vi har nog inte lyckats följa matsedeln en enda dag. Rätterna har serverats på fel dagar eller inte alls. Det är bara att kapitulera inför det faktum att semesterns avsaknad på fasta vardagsrutiner har avspeglat sig även här. (Värst är trots allt barnens totalt galna dygnsrytm) Skam den som ger sig, här kommer nästa veckas matsedel. (Någon rätt från denna veckan återkommer av ovanstående anledning)

Veckomatsedel vecka 32 (med reservation för ev ändringar)

Måndag: Köttbullar och pasta
Tisdag: Persisk auberginegryta med ris (veg)
Onsdag: Lax med stekt grönsaksris
Torsdag: Stekt makrill och potatis
Fredag:Magens val
Lördag: Hembakad pizza
Söndag: Kycklingcanneloni

Hädanefter kommer jag försöka lägga ut nästkommande veckas matsedel på söndagen :)

lördag 2 augusti 2008

Utflykt till Väjern och knäpp väckning

Igår åkte vi till Väjern över dagen för att sola, bada, åka båt och umgås med Jens familj. Dagen gick i solens tecken. När vi kom fram stack vi genast ut med Bennys och Petras båtar till en underbar mini-lagun precis vid Sotekanalen. Strålande sol, 25 grader i vattnet och en fantastisk snäckskalsbotten. Sommar när den är som bäst!! På kvällen blev det god grill och massa lek. Barnen somnade i bilen hem så vi slapp lyssna på Melodifestivalen 2008 för 37658345:e gången i rad. Istället kunde vi lyssna på Annika Norlin som sommarpratade i P1.

På morgonen grumlades sömnen av att renhållningsverket hade börjat med sophämtning på lördagar och att det dessutom regnade något infernaliskt. Bilar sladdade in på parkeringen (förmodligen ohyffsade ungdomar). Himla livlig natt...
Men tänk vad fel man kan ha. När jag som vanligt gick ut på balkongen när jag vaknade möttes jag av denna syn!

Lägenheten mitt över gatan hade blivit utbränd, det jag hade hört var inte alls sopbilen och regn utan brandkåren som kämpade för att släcka elden. Som tur var hade ingen skadats allvarligt. Min kollega som bor i porten bredvid hade inte ens känt röklukt men det hade varit ett himla väsen. När man minst anar det pågår dramatiken utanför ens fönster. I kväll är det jag som kollar våra brandvarnare. Vi bor trots allt på sjätte våningen.