söndag 31 maj 2009

Småländsk skog


Skogstjärna


Ormbunke

Ett fantastiskt ställe

Igår åkte jag och Malin Ek till Isabella i Jönköping för en mysig tjejhelg. Helgen var kanon. Vi åkte på utflykt till ett helt fantastiskt ställe utanför Habo som heter Lustfyllt. Har du någon gång vägarna förbi Habo som ligger ett par mil nordväst om Jönköping vill jag verkligen tipsa dig om att åka dit och fika av deras underbara hembakta buffé med goda bröd, ostar, citronmarmelad, tårtor, kakor, kaffe och hemkokt rabarbersaft. Våra magar stod i fyra hörn efter allt det goda och själen hade fått sitt lystmäte i den vackra miljön. Kolla bilderna!


Veckomatsedel v. 23

Måndag: Vi grillar korv och bröd bakom huset
Tisdag: Melanzane alla parmigiana (aubergingratäng med parmesan)

Onsdag: Kycklinglår med rostade potatisklyftor och grönsaker

Torsdag: Mångfaldsfest med Knytis på Axels förskola

Fredag: Magens val

Lördag: Vi äter i Skepplanda hos morfar Lasse
Söndag: Grillad halloumi och grönsaker

torsdag 28 maj 2009

Tråkig torsdagsförmiddag

I förmiddags skulle jag vittna i en rättegång. För snart tre år sedan såg jag en söt farbror bli påbackad av en taxi vid saluhallen Briggen. Jag tror aldrig att jag kan glömma smällen när taxin träffade honom. Farbrorn flög som en projektil genom luften.

Nu var det i alla fall dags att vittna. Jag fick reda på att det dragit ut mycket på tiden eftersom taxichauffören varit utomlands och inte gått att nå. Jag fick vänta utanför sal K ganska länge. Tillslut kom massa folk ut och jag fick gå in och domaren berättade för mig att förhandlingen blivit inställd efter många om och men eftersom den åtalade inte kommit som avtalat.

I min kallelse stod det att jag som vittne kunde bli hämtad med polis och inte jag dök upp, det samma gällde uppenbarligen inte den åtalade. Farbrorn blev så besviken, han hade ju väntat i nästan tre år på att få detta ur världen. Jag hoppas taxiföraren vågar stå för det som hände, det var ju en olycka men han var vårdslös och backade alldeles för snabbt. Farbrorn berättade att han hade kvarstående men, bland annat hade hans cirkulation i ena armen blivit kraftigt försämrad så handen var helt blå. Ny rättegång kan väntas i september, om den åtalade behagar komma.


tisdag 26 maj 2009

Blommor till mor


Jag gillar när barnen kommer hem med små egenhändigt plockade buketter

måndag 25 maj 2009

Solen gassar på min balkong


Jag njuter av solen på min balkong, dricker iskallt vatten och har det gott. Är inte alls sur som det ser ut på bilden. (Det är svårt att fota sig själv) Jonathan är hemma från skolan och mår illa (men kräks inte som tur är). Han spelar tv-spel och är nöjd med det. Jag är nöjd med min balkong.

Knäpp sjukling


Jag har hämtat Jonathan i skolan för han mår illa och har ont i huvudet. Tur att han har ork att spexa i alla fall.

Barndomsminnen

När jag var liten och bodde i Slätthög i smålands djupa skogar brukade vi ibland gå på kyrkkaffe eller ha symöte hemma. På symötena brukade det förutom kakor även serveras någon extra god macka. Det kunde vara varma mackor med skinka och ananas, eller tre olika "bredda" smörgåsar eller landgångar med ägg och ansjovis, skinka med mimosasallad och ost med vindruvor. Slätthög ligger verkligen på landet, vi snackar glesbygd så att det står härliga till. 12 km till närmaste busshållplats.

I skolan luktade de flesta lagård och hade potatislov. Jag är glad för den erfarenheten. Vi gick på en liten byskola som heter Slätthögsskolan. I skolan fanns det då barn i tre klasser 1-2:an, 3-4:anoch 5-6:an. Totalt var vi mellan 50-60 elever. Idag inrymmer skolan en förskola. Symöten och kyrkkaffe var stora händelser för oss barn.

Prästens barn gick i samma skola som mig. En av dem heter Anna Braw och har gett ut flera olika receptsamlingar, bland annat "Kyrkaffe" I den boken finns recept på kakor som jag starkt förknippar med min barndom. En av mina favorit-tanter var Jenny Eng, ett av hennes recept finns med i boken. Här kommer det:

Gula rutor, eller snabba rutor som de heter i boken.

225 grader (tid är ej uppgett men jag tror kring 20 minuter)

4 ägg vispas med 4 dl socker. Rör ner 2 dl kallt vatten, 4 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver. Grädda i långpanna klädd med bakplåtspapper.

Glasyr: Sjud (koka inte) 150 gram smör med 1½ dl socker, 2 äggulor och 2 tsk vaniljsocker
Bred glasyren över kakan och strö över kokos. Skär i rutor när kakan svalnat.

söndag 24 maj 2009

Rödbetstzatziki 6 portioner

Riv 1 stor eller 2 små rödbetor (färska skalade)
Riv ½ gurka
Lägg gurkan och rödbetorna i ett durkslag och strö över ½ tsk salt. Låt stå 10 minuter. Pressa ur all vätska som går.
Blanda med 4 dl turkisk yoghurt och 2 pressade vitlöksklyftor. Salta mer om det behövs, peppra.
Gott till grillat, på buffé eller till en god sallad.

Espresso-pannacotta med chokladsås 4 portioner

Värm 4-5 dl vispgrädde med 0,75 dl strösocker och fröna ur en vaniljstång tills det precis är på väg att börja koka (titta inte bort, då kokar det över...kan jag lova) Lägg två teskedar gelatinpulver i blöt i 2 msk kallt vatten. Gör under tiden en liten kopp (typ2-3 msk) espresso, det funkar med espresso-pulver om du inte har tillgång till espressomaskin. Blanda ut gelatinet i det heta kaffet och blanda det i grädden. Slå upp i 4 portionsformar och ställ kallt att stelna.

Servering:
Smält 75 gram mörkchoklad i 1 dl grädde. Slå chokladsåsen över pannacottan. Strö över chokladkaffebönor eller kaffebönor.

Veckomatsedel v. 22

Måndag: Grönsakswook med ingefära, nudlar
Tisdag: Chili con carne
Onsdag: Köttbullar med pasta
Torsdag: Brännbollsutflykt på Torps ängar
Fredag: Pizza på Götas i majorna
Lördag: Kokt hoki med äggsås och potatis
Söndag: Grillad kyckling med pommes och bearnaisesås

lördag 23 maj 2009

Olyckor på rad


Först föll Axel med cykel igår och slog upp ansiktet samt fick en blåtira på ögonlocket. Sen hände nästa olycka när farfar samt faster Petra med familj skulle uppvakta den glada 5åringen. Axel hade önskat en köpt tårta med en Tyrannosarus Rex på som han sett i en monter på Frölunda torg under hela vintern. Tårtan var dyr men Axel önskade den verkligen och var så stolt idag så att han i ett obevakat ögonblick (medan jag letade efter tårtljusen) lyfte tårtfatet och tårtan landade med en duns på köksgolvet. Den blev mosad och det krävdes en del pill för mig att få ihop den. Vilken tur i oturen att själva dinosaurien inte gick sönder. Ljusen fick tryckas ner i den största sprickan. Sen sjöng vi för Axel som var glad och lyckades blåsa ut alla fem ljusen. (han ser inte glad ut på bilden men är det under sår och svullnader i ansiktet)


Slagen hjälte


Födelsedagspojken har somnat med sin nya gris. Han är blåslagen i ansiktet efter en rejäl vurpa i säldammsbacken. Stackars liten.

Grattis Jens och Axel som fyller år idag


Axel sov som en stock när vi kom in och sjöng. Han vaknade på en halv sekund och var sedan strålande glad när han öppnade sina presenter.


Jens blev också uppvaktad


Jonathan tyckte nästan att det var lika roligt som Axel med födelsedagsuppvaktning


Naturligtvis fick pannkaks-kungen pannkakor till frukost

torsdag 21 maj 2009

Barnfritt


Vi har lämnat bort barnen och ska ut med Andreas och Mia och äta persisk mat på Tigris. Hemskans trevligt!

Boktips Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva


Jag har läst "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" av Ann Heberlein. I boken får man läsa om hur det är att leva med bipolär sjukdom typ två, det som man i dagligt tal kallar för manodepressivitet. Insprängt i berättelsen får man följa mer filosofiska, vetenskapliga och filosofiska diskussioner om självmord och så vidare. Början och slutet av boken är väldigt starka, däremellan förlorar jag intresset ibland. Men boken är helt klart värd att läsa.

tisdag 19 maj 2009

Älskade barn


Axel är lycklig för såpbubblemaskinen från Melvin och Mia

Jonathan var oerhört stolt för medaljen efter Göteborgsvarvet - även om han ville ha pokalen av guld ;-)

söndag 17 maj 2009

Veckomatsedel vecka 21

Måndag: Spagetti och köttfärssås
Tisdag: Broccoli Penne Rigate
Onsdag. Böngryta med ris
Torsdag: Alla äter på sitt håll
Fredag: Fredagsmys med familjen Hendriksen
Lördag: Indiskt
Söndag: Kyckling med curry och ris

Laddar för Happy Mil



Dans på Mariaplan till Recycle


Bilder från Varvet


Här kommer de första snabbfotade löparna lubbande förbi Mariaplan. Killen med nummer tre på bröstet vann varvet. Han heter Nicholas Manza Kamakya, sprang på 1.01.55 och är 24 år gammal.


Moster Karins Lennart rockade med bandet Recycle


Mina mostrar Mia och Karin


En löpare som hette Lasse stannade och sjöng en låt med Recycle

lördag 16 maj 2009

torsdag 14 maj 2009

Axel - en kul filur

Våran Axel är en rolig prick. Han har en massa knasiga idéer för sig. Som nu, när han ska lägga sig för kvällen så vill han att ALLA lampor i vårt sovrum är tända. (Han somnar i vår säng och bärs sen till sin säng) Våra sänglampor ska riktas mot varandra så att ljuskäglorna krockar och ger ett starkt ljussken. Fråga mig inte hur han kan somna i detta inferno av ljus. Idag bad han mig att ställa in lamporna i rätt vinkel. Jag sa till honom (som varje kväll) att det får han göra själv. Till svar fick jag:

-Ååh, mamma vad jobbigt. Måste jag göra ALLT i den här familjen!!?

Vad svarar man på den frågan till en liten -snart- femårig person som tycker att livet är fuskigt och orättvist? En liten rackare som gör stora scener vid middagsbordet varje dag. Scener som ofrånkomligt leder till att samma lille man reser sig från matbordet och stolpar iväg med hälarna smällande mot golvet, skrikande:

-Om ni ska vara så dumma så tänker jag inte tillhöra den här familjen!!

Det enda rimliga svaret måste ju vara att han verkar tillhöra en smått galen familj, jag kan inte komma på något annat.

tisdag 12 maj 2009

Svamprisotto 4 port

Koka upp 12-14 dl buljong och eventuellt 2 dl vitt vin

Skiva 10 champinjoner
Hacka en gul lk och 2 vitlöksklyftor
Fräs i olivolja
Tillsätt 4 dl aborioris

Slå på vätskan cirka 3 dl åt gången. Sjud sakta under omrörning medan vätskan kokar in. Fortsätt tills all vätska är tillsatt.
Rör ner 2 dl riven parmesan eller 50-100 gram smulad chevre

Servera med färsk timjan och en god sallad

måndag 11 maj 2009

Stockholmsminnen

Axel och Jonathan klappar pytonormen Snoddas som är tretton år och bor på Skansenakvariet. (Jag vågade med men jag höll nog på att dö)


Axel sitter på en kanon vis Solliden-scenen där Allsång på Skansen spelas in.


Jag är halvt hysterisk efter att en av lemurerna hade hoppat på mig. De var så himla söta och hade små bebisar som satt på magarna på sina mammor och diade..

Babianerna betedde sig som folk gör mest - SUCCÈ!


Fascinerande att se att det satt en grön slemmig gröda på den gröna ormen


Jonathan


Lemuren käkade pellets

Familjen knäppskalle

Veckomatsedel vecka 20

Måndag: Korv med bröd
Tisdag: Svamprisotto med sallad
Onsdag: Korvstroganoff och ris
Torsdag: Indisk linscurry (tryck på rosa texten för att följa länken till receptet)
Fredag: Magens val
Lördag: Kyckling med klyftpotatis och morotstzatziki
Söndag: Laxcanelloni med vitvinsså

fredag 8 maj 2009

Hello Kitty


Min riktiga kamera har slut på batteri. Jag får fota med mobilen. Idag har jag virkat den här till Johanna. Nu gör jag en pokemon till Jonathan. Har köpt en mindre virknål så att det ska bli tätare virkat.

Pesto a´la Annika cirka 4 portioner

Pesto:
100 gram valnötter eller solrosfrön (eller pinjenötter för en finare version)
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
2-3 dl finriven parmesanost (eller annan god lagrad ost ex. västerbotten)
4 st soltorkade tomater
god olivolja till lagom konsisten
salt och nymalen peppar

Mixa nötterna med vitlöksklyftor, basilikan och de soltorkade tomaterna. Häll i olja lite i taget tills peston har en konsistens som du tycker är lagom. Jag gillar ganska tjock pesto så jag använder inte så mycket olja. Du kan byta lite olja mot vatten för en magrare variant. Blanda i den rivna parmesanosten. Salta och peppra efter smak.