måndag 31 augusti 2009

Höstmys


Kanelthe och tända ljus. Jag väljer att kapitulera inför hösten idag. Den har onekligen vissa sköna inslag.

söndag 30 augusti 2009

Veckomatsedel v 36

Måndag: Spagetti med musslor
Tisdag: Linsgryta med fullkornsris
Onsdag: Ungsbakad falukorv med pasta/mos
Torsdag: Kikärtsbiffar i Libabröd med tzatziki och sallad
Fredag: Magens val
Lördag: Familjen Rydiander kommer på besök
Söndag:Kyckling Bi Bim Bap (Koreansk rätt)

fredag 28 augusti 2009

God natt saga


Jonathan är hos en kompis så Axel fick till sitt förtret vara själv med oss. Nu är det god natt saga och sen läggning

onsdag 26 augusti 2009

Kyckling pepperonata 4portioner

Strimla 3 paprikor, en gul lök och två vitlöksklyftor, fräs i olivolja i cirka 5minuter. Slå på en burk hela tomater. Sjud i 10 minuter. Krydda med svartpeppar,örtsalt,färsk oregano och 2msk kapris.

Servera med pasta eller bulgur och grillade kycklingben eller stekt kycklingfilé.

Lätt som en plätt OCH gott!

Sjukdagar

Nu är jag less på detta viruset. Blev förkyld förra veckan men kände mig bättre på fredagen och verkligen pigg på lördagen. På söndagen var det kört igen och jag nös frös och hade ont i skallen och kroppen. Nu har jag legat med sprängande skalle i flera dagar men tror mig ana en bättring. Tyvärr är humöret ganska uselt efter all huvudvärk. Positivt i alla fall att huvudvärkstabletterna hjälper nu det gjorde de inte de andra dagarna. Jag vet inte om jag kommer kunna jobba i morgon, jag hoppas det för jag är urtrött på detta.

På fredag ska jag vara planerat sjukledig och göra ett mindre kirurgiskt ingrepp i underkäken. En tand där har bråkat och tokat sig så nu ska den karvas ut, jag ska drogas för ingreppet är tydligen jobbigt eftersom jag har haft så många infektioner. Efter droger är det inte någon bra idé att gå till jobbet så jag får lulla hem - go och glad och utan bråkande tand.

tisdag 25 augusti 2009

Thailändska fish-cakes med broccoli ochNuoc Namsås 4portioner

Fiskkakorna: Mixa 400-500 gram vit fiskfilé ex.sej eller kolja med 1 ägg. Rör ner ½ dlmjöl, 2 msk fisksås, 2pressade vitlöksklyftor, 150 gram skivade haricots vertes, 3msk hackad koriander och en finhackad chili.Forma biffar och stek i neutral olja.
Broccoliwook: Dela 500 gram broccoli i mindre buketter,wooka dem i het olja (eller koka dem lätt) slå över en dressing på 2 msk soya, 1 msk sesamolja, 1 tsk riven ingefära,en finhackad chili, en pressad vitlöksklyfta och en pressad lima, strö över en nypa socker. Garnera med koriander.
Nuoc Namsås: 2 msk fisksås, 2msk risvinäger el. annan ljus vinäger, 1 msk socker, 1 pressad lime, 1finhackad chili, 1 finhackad vitlöksklyfta och 10 strimlade myntablad.

Servera med ris. Rätten går jättesnabbt att göra.

måndag 24 augusti 2009

Veckomatsedel v 35

Måndag:Rester
Tisdag: Thailändska fiskbiffar (blev inte av förra veckan)
Onsdag: Kyckling Pepperonata
Torsdag:Linssallad med rödbetor och fetaost
Fredag:Magens val
Lördag:Lasagne
Söndag: Lax Tikka med naanbröd

Vackra Österlen













fredag 21 augusti 2009

Latte-rast


Ibland får man passa på att komma ifrån jobbet på rasten. Ta en Latte på Mysiga Ethels på Linnegatan. Kanske vägrar jag gå tillbaka till jobbet eftersom det vräker ner regn ute.

söndag 16 augusti 2009

Helstekt kyckling 4 portioner

Jag tror att Jamie Oliver är väldigt förtjust i citroner precis som Mat-Tina. Nästan alla hans recept i Jamie Olivers Matrevolution innehåller denna sura citrusfrukt.

Den här goda kycklingen gjorde jag till söndagsmiddag, serverade med rostade rotsaker och en god gräddsås på skyn från kycklingen samt hemkokt krusbärsgelé.

Rätten var inte alla svår att göra även om det tar ett tag att göra kycklingen i ugnen.Rotsakerna hade jag inne i en separat ugnsform samtidigt som kycklingen.


Sätt ugnen på 250 grader. Grovhacka 2morötter, 2stjölkar selleri, 2 lökar med skal och klyftorna från en vitlök. Ingen av grönsakerna behöver skalas, det räcker att skölja. Lägg dem på botten i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Lägg på kycklingen och gnid in den med olivolja salt och peppar. Ta en hel tvättad citron och stick flera hål med en kniv.Micra den på full effekt i 40sekunder. Lägg citroneni hop med massa kvistar av din favorit-ört, jag tog timjan. Rosmarin, oregano, salvia eller basilika funkar lika bra. Slå en skvätt vatten i formen

Sätt in kycklingen i ugnen, sänk tempen till 200 grader. Stek tills innertempen är 76 grader. Ös kycklingen flera gånger med den goda skyn. Räkna med att det tar cirka 1 timme och 15 minuter. När kycklingen är klar så blir den extra saftig om du slår in den i folie och låter vila 10-15 minuter. Sila av skyn och gör sås på den om du vill ha sås. (Kolla en kokbok)

Veckomatsedel v 34

Måndag: Böngryta med quinoa
Tisdag: Chicken tikka masala med ris
Onsdag:Pytt i panna
Torsdag: Thailändska fish-cakes med nuok nam-sås
Fredag: Vi åker till Lund
Lördag: Lund
Söndag:Lund

Vegetarisk Jalfrezi 6-8 portioner

Börja med att göra kryddpastan. (Man kan köpa färdig om man vill)
Rosta 2tskspiskumminfrön, 1 tsk brunt senapsfrö, 1tskbockhornsklöver och 1 tsk korianderfrön i en torr het stekpanna.

Skala 3 cm ingefära och 2 vitlöksklyftor.

Mixa först de rostade kryddorna med mixer stav tills de krossats (eller mortla dem) Lägg i vitlök ingeföära, 1 tsk gurkmeja, 2 msk olja, 2 msk tomatpuré, ½ tsk salt, 1 färsk chili (urkänad) och ½ kruka koriander.På bilden nedan kan du se hur kryddpastan ser ut när den är klar.

Hacka 1 gullök i grova bitar, skiva 1 rödchili, 2 vitlöksklyftor och 3 cm skalad ingefära. Plocka bladen av en halv kruka koriander och hacka stjälkarna fint. Skär 2 rödapaprikor i grova bitar. Bryt sönder 1huvud blomkål i buketter (vi hade glömt köpa det så jag tog broccoli) Grovhacka 3 tomater. Skär en zucchini i stora bitar (pumpa ska det vara enligtreceptet men ingen i vår familj gillar pumpa) Häll av en burk kikärtor (det hade vi med glömt köpa så vi tog sockerärtor som vi hade hemma.)

Smält en klick smör och en skvätt olja i en rejäl gryta. Stek lök, chili,ingefära,vitlök och korianderstjälkar tills de mjuknar. Tillsätt alla grönsaker utom blomkålen/broccolin och rör ner kryddpastan. Rör om och fräs en stund. Slå på 1 burk krossade eller hela tomater,fyll sedan burken med vatten och häll i även det, tillsätt 4 msk blasamvinäger. Lägg i blomkålen/broccolin. Låt sjuda cirka 40 minuter. Salta och peppra och pressa över en citron. Jag tillsatte även lite honung eftersom jag tyckte det blev lite väl syrligt. Strö över korianderbladen och servera med basmatiris. Receptet kommer från Jamie Olivers Matrevolution. Detta recept är kanske lite för komplicerat att göra på en vardag. Det tog ett bra tag även för mig som är en van matlagare.


Total makeover


Jonathan har ju fått en ny garderob idag. Den går från golv till tak och slukar mängder. (Bilden är tagen med mobilen så det syns inte så bra.)

Jag är på rymmen


Barnen är på kalas. Vi håller på och fixar med ny garderob på Jonathans rum. Jag har storkokat och fyllt frysen till brädden. Jens storhandlar på Maxi och jag fick lov att rymma till en Latte på bästa Marmelad.

lördag 15 augusti 2009

För en vecka sedan...

För en vecka sen var vi och badade på Hönö. Nu regnar det ute och pojkarna badar badkar med sin kusin Kevin. Nästa helg är det utlovat sommar och sol igen. Vi ska till vänner i Skåne och göra utflykter. Det ska bli kul!

Loppisfynd



fredag 14 augusti 2009

Solen skiner


Jag är på väg till jobbet. Solen är på väg upp och luften är hög och klar. Jag är glad att det är fredag. Denna veckan har jag varit väldigt trött. Min dumma tand började bråka igen så jag äter penicillin inför tandläkarens ingrepp om två veckor. Penicillin är rena sömnmedlet. Nu är det skönt att det är helg. Sol på er som läser!

onsdag 12 augusti 2009

Balkongfröjd


Jordgubbsplantorna blommar för fullt,liksom smultronen. Vi kan plocka några jordgubbar nästan varje dag. Idag fanns det varsin röd gubbe till pojkarna men dem hann jag inte fota innan de var uppätna.
Jag har fått en fikonplanta av min pappa. Ett skott från hans lilla fikonträd som äntligen slagit rot på min balkong.

Gurkörten har självsått sig från mina plantor från förra året och blommar nu med härligt blåa blommor.

Min tomatplanta


Jag har en tomatplanta på min balkong som börjar likna ett monster. Den fick flytta från en kruka till en stor spann förra veckan. Nu är den stor och håller på att ta över balkongen. Om alla blommorna ger tomater kommer det bli över hundra. Fortsättning följer...