lördag 31 juli 2010

En fin pläd från Home No.1 att vinna


Titta vilken fin pläd jag försöker vinna!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPBNQlfH4fSokekWHrvhM_q1S05QyTvZNfa7H1WHLKObRgw33yyghDXu6YAfpfYNge7q_zxZbeXSH1zzJ2gpkIpVks8GOXPa9LrPcooAmxaRrc8TE20271VbPYeiCgEYx50L5z5gMaMCo/s1600/IMG_0217.jpg

onsdag 28 juli 2010

Lax med mangoldröra 4 pers




Igår lagade jag jätteenkel och god mat till middag. Här kommer receptet:

Ugnsbaka 600 g laxfile i 225 grader ugnsvärme, krydda med örtsalt, peppar och lite pressad citron innan du sätter in laxen i ugnen.

Hacka cirka 10 mangoldblad och stjälkar fint. Värm en panna med lite smör eller olja och fräs mangolden utan att den tar färg. Pressa över en klyfta vitlök. Slå på en burk lätt cremefraiche. Krydda med örtsalt och malen svartpeppar.

Till det serverade jag en grönsallad med vinägrette, tagliatelle samt smörkokta morötter med dill. Gott och fräscht!

tisdag 27 juli 2010

Blomsterglädje





Det växer så det knakar på odlingslotten. Nu börjar även blommorna att blomma för fullt. Jag gillar känslan av att kunna plocka in blomster som jag själv har planterat. Tänk vad som kan växa fram ur små små frön.

Det finaste vi har


söndag 25 juli 2010

På resande fot

Vi har kommit till Väjern efter en vecka i Orsa Grönklitt. Det har varit fina dagar, jag skriver mer sen.
På vägen till Orsa stannade vi en natt på Kolsnäs camping i Sunne och gick på finfina Sunne Vattenpark. Jonathan var helt stollig bland alla vattenrutschkanor.
Första dagen i Orsa besökte vi Fryksås fäbodar som ligger ett par kilometer från Orsa Grönklitt där vi bodde. Utsikten över Orsa sjön och Siljan är helt fantastisk och hela området är en riktig oas.

torsdag 15 juli 2010

Platser att tycka om


Igår var vi på Hönö Klåva och badade. Det är en underbar plats och ett ställe jag verkligen tycker om. Där tankar jag på mws sommar sol och salta havsvindar. Ljudet av skrattande barn och måsar gör mig lycklig.

tisdag 13 juli 2010

Blixtar och dunder

Det har varit en- minst sagt- orolig natt för min del. Jag är inte jätteförtjust i åska och i natt har det åskat under många timmar. Regnet har verkligen vräkt ner och svalkat luften och det, det är bra! För ett tag sedan såg det ut att ljusna vid horisonten men nu mullrar det lite svagt igen och regnet står som spön i backen. Jag vet inte vad jag ska göra i dag, att gå till lotten känns uteslutet när det ösregnar. SMHI lovar uppsprickande molntäcke - jag väljer att tro på dem och går och lägger mig med min bok igen medan naturen sköter vattningen av den torra jorden.

måndag 12 juli 2010

Fin dag med fint besök


Idag har jag haft en fin dag. När jag vaknade strax efter nio fixade jag en macka och kaffe och tog med mig min nyinköpta bok och gick och satt mig i trädskuggan vid odlingslotterna. Redan då var det närmare 25 grader varmt ute. Jag lade mig på en filt i gräset och lyssnade på Eva Dahlgrens sommarprogram - det var bra och jag gillar verkligen hennes musik.

Efter några timmar i solen och värmen gick jag hem och tog en tupplur och en lång dusch. Tog vagnen till Olivedalsgatan och satt mig på mysiga Ethels café med en latte och en macka med aubergine och getost. Jag fortsatte läsa i Shantaram, jag tror verkligen att den boken kommer att falla mig i smaken även om jag har nästan 900 sidor kvar. Åkte förbi Frölunda torg och fyndade en söt blus för 49:- samt en hänglobelia till min ampel på balkongen.

Väl hemma fixade jag middag till mina syrror Helena och Katarina med barns som kom hit. Helena och barnen hade precis kommit till Göteborg från Västerås med tåget. De var svettiga och trötta. Vi avslutade middagen med glass och jordgubbar som vi tog med bort till odlingslotterna. Barnen tyckte det var kul att hjälpa till och vattna. Det växer så det knakar i värmen. Nu kom jag precis hem därifrån eftersom det kom en regnskur. Trots regnet är det ändå 25 grader ute. Kanske blir det åska och väderomslag men oavsett har vädret denna semestern överträffat den förra. Jag har bara varit ledig en vecka men det har redan varit fler soldagar än på min förra semester.

I morgon kommer Jens och barnen hem från Bankeryd - jag saknar dem!

fredag 9 juli 2010

Sommarkaka


Den här goda och enkla kakan fick vi när vi var på kalas hos mina kusiner i Backa förra helgen. Jag fick receptet och var tvungen att prova att baka den. Den blir jättegod. Jag googlade efter den och såg att man kan ersätta havreströsslet med färska sommarbär, det kanske är därför den heter sommarkaka.

Smörj och bröa en rund form

150 g smält smör
2 dl mjölk
1 ägg
3,5 dl mjöl
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Rör ihop allt och häll i formen

Glasyr:
Smält 100 gram smör och blanda ner 1 tsk socker, 3 tsk (1msk) kanel och 1, 5 dl havregryn koka ihop det och häll ut över kaksmeten.

Grädda i 225 grader i max 20 minuter

I morgon tänkte jag göra kakan och ta med när vi ska käka hos min pappa. Då tänkte jag skära ner ett par rabarberstjälkar i kakan.

Jag kan tipsa om att kakan faktiskt var godare dagen efter jag bakade den.

torsdag 8 juli 2010

Odlingslotten

Vi är så glada för vår odlingslott som vi äntligen fick nu i våras. Den ligger bara ett par hundra meter från oss alldeles söder om Högsbokyrka. Där odlar vi av hjärtans lust och utan att följa givna regler. Nästa år ska jag kanske organisera lite mer och inte bara stoppa ner fröer där det finns lite ledig jord. Samtidigt är det lite charmigt när rosablommande nävor växer granne med orange mangold. Jag gillar ju färg.

onsdag 7 juli 2010

Bloggdags igen


Jag har semester nu med början denna veckan. Fyra veckors ledighet ska bli skönt och välbehövligt. Jag tänkte komma igång och blogga igen- det var verkligen länge sen. Våren har varit intensiv på många sätt så det har helt enkelt hamnat i skymundan.