Blanda 5 deciliter durumvetemjöl med 3 uppvispade ägg och 1 msk olivolja. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs. Degen ska vara fast och smidig. Låt degen vila 30 minuter i en plastpåse i rumstemperatur. Kavla ut pastaplattor i en pastamaskin. Föj instruktionerna som medföljer maskinen. Vill du förenkla så köper du färdiga färska lasagneplattor.
Fyllning:
Blanda 400 gram ricotta ost med 3 dl riven emmenthalerost alternativt lagrad grevéost och 2 dl riven parmesanost. Hacka i ½ kruka färsk oregano alt. timjan. Salta och peppra. Skiva en zucchini i tumma skivor. Bryn i lite olivolja, salta och pressa över ett par vitlöksklyftor. 12 skivor kokt skinka.
Sås:
Fräs ½ hackad gul lök och tre tärnade tomater i olivolja. Pressa i en vitlöksklyfta. Slå på 1½ dl torrt vitt vin och låt sjuda 5 minuter. Slå på 3 dl grädde, tillsätt en halv buljongtärning gärna vegetarisk. Tillsätt 50-100 gram gorgonzola om du gilar det. Låt puttra i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Gör så här:


Bred ostmassan på pastaplattorna. Lägg på skinka och den brynta zucchinin. Rulla ihop rullar som du skär i fem centimer tjocka "stubbar". Ställ dem i en ugnsfast form och slå över såsen. Gratinera i 200 grader i cirka 30 minuter tills såsen bubblar och ytan har fått en fin färg. Servera med en god sallad. Ursprungligen tror jag att jag hittat receptet i ett tv-program med Alexandra Zazzi för flera år sedan. Utelsut skinkan om du vill göra rätten helt vegetarisk.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar