söndag 16 augusti 2009

Helstekt kyckling 4 portioner

Jag tror att Jamie Oliver är väldigt förtjust i citroner precis som Mat-Tina. Nästan alla hans recept i Jamie Olivers Matrevolution innehåller denna sura citrusfrukt.

Den här goda kycklingen gjorde jag till söndagsmiddag, serverade med rostade rotsaker och en god gräddsås på skyn från kycklingen samt hemkokt krusbärsgelé.

Rätten var inte alla svår att göra även om det tar ett tag att göra kycklingen i ugnen.Rotsakerna hade jag inne i en separat ugnsform samtidigt som kycklingen.


Sätt ugnen på 250 grader. Grovhacka 2morötter, 2stjölkar selleri, 2 lökar med skal och klyftorna från en vitlök. Ingen av grönsakerna behöver skalas, det räcker att skölja. Lägg dem på botten i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Lägg på kycklingen och gnid in den med olivolja salt och peppar. Ta en hel tvättad citron och stick flera hål med en kniv.Micra den på full effekt i 40sekunder. Lägg citroneni hop med massa kvistar av din favorit-ört, jag tog timjan. Rosmarin, oregano, salvia eller basilika funkar lika bra. Slå en skvätt vatten i formen

Sätt in kycklingen i ugnen, sänk tempen till 200 grader. Stek tills innertempen är 76 grader. Ös kycklingen flera gånger med den goda skyn. Räkna med att det tar cirka 1 timme och 15 minuter. När kycklingen är klar så blir den extra saftig om du slår in den i folie och låter vila 10-15 minuter. Sila av skyn och gör sås på den om du vill ha sås. (Kolla en kokbok)

Inga kommentarer: