söndag 16 augusti 2009

Vegetarisk Jalfrezi 6-8 portioner

Börja med att göra kryddpastan. (Man kan köpa färdig om man vill)
Rosta 2tskspiskumminfrön, 1 tsk brunt senapsfrö, 1tskbockhornsklöver och 1 tsk korianderfrön i en torr het stekpanna.

Skala 3 cm ingefära och 2 vitlöksklyftor.

Mixa först de rostade kryddorna med mixer stav tills de krossats (eller mortla dem) Lägg i vitlök ingeföära, 1 tsk gurkmeja, 2 msk olja, 2 msk tomatpuré, ½ tsk salt, 1 färsk chili (urkänad) och ½ kruka koriander.På bilden nedan kan du se hur kryddpastan ser ut när den är klar.

Hacka 1 gullök i grova bitar, skiva 1 rödchili, 2 vitlöksklyftor och 3 cm skalad ingefära. Plocka bladen av en halv kruka koriander och hacka stjälkarna fint. Skär 2 rödapaprikor i grova bitar. Bryt sönder 1huvud blomkål i buketter (vi hade glömt köpa det så jag tog broccoli) Grovhacka 3 tomater. Skär en zucchini i stora bitar (pumpa ska det vara enligtreceptet men ingen i vår familj gillar pumpa) Häll av en burk kikärtor (det hade vi med glömt köpa så vi tog sockerärtor som vi hade hemma.)

Smält en klick smör och en skvätt olja i en rejäl gryta. Stek lök, chili,ingefära,vitlök och korianderstjälkar tills de mjuknar. Tillsätt alla grönsaker utom blomkålen/broccolin och rör ner kryddpastan. Rör om och fräs en stund. Slå på 1 burk krossade eller hela tomater,fyll sedan burken med vatten och häll i även det, tillsätt 4 msk blasamvinäger. Lägg i blomkålen/broccolin. Låt sjuda cirka 40 minuter. Salta och peppra och pressa över en citron. Jag tillsatte även lite honung eftersom jag tyckte det blev lite väl syrligt. Strö över korianderbladen och servera med basmatiris. Receptet kommer från Jamie Olivers Matrevolution. Detta recept är kanske lite för komplicerat att göra på en vardag. Det tog ett bra tag även för mig som är en van matlagare.


Inga kommentarer: