tisdag 11 november 2008

Två recept idag

Marockansk kyckling 4 personer
Lägg ut 600 gram kycklingfilé i en ugnsfast form, pressa saften av en citron över kycklingen
Krydda med salt, 1 tsk kanel och 2 tsk spiskummin. Blanda ett paket saffran med lite vatten, droppa över kycklingen. Lägg 10 torkade aprikoser och 10 katrinplommon samt 2 lökar i klyftor över kycklingen. Häll över 2-3 msk smält smör och 1 dl vatten över. Grädda i 225 grader 30 - 35 minuter. Strö eventuellt över en näve skållad skalad mandel de sista 10 minuterna. Servera med ris eller couscous. Detta receptet har vi fått av Carin och Daniel för ett par år sedan, TACK!

När vi gör rätten till vardags brukar vi ha lite mindre saffran.

Mazarinkaka med kaffeglasyr
200 gram smör och 2 dl socker vispas pösigt
Vispa ner två ägg, ett i taget

Blanda ner 25 malda mandlar
3 dl mjöl
2-3 malda bittermandlar eller ett par droppar bittermandelolja
1 msk vanlijsocker
1 tsk bakpulver

Rör i 1½ dl mjölk

Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter
Grädda i 200 grader 20 minuter

Gör glasyr på 50 gram smält smör
2 msk starkt kaffe och 3 dl florsocker
Häll glasyren över den varma kakan, låt svalna

3 kommentarer:

Jensoberg sa...

Har bittermandel sin plats i kakor egentligen? Mycket tveksam till detta, du behöver inte göra den kakan så ofta va...?

Annikas ditt och datt sa...

Nej kanske inte, lika lite som dina bittra kommentarer för att jag råkade baka en kaka som inte du gillade...

Kajsa Wedberg sa...

Just det Jens, när bakade du en kaka till din fru senast?
Förresten, vad moderna ni är, som kommunicerar på webben trots att ni bor ihop. ;-) Verkligen framtiden!