onsdag 8 april 2009

Palak Paneer 3-4 portioner (indisk ost- och spenatgryta)

Paneer (ost): Koka upp 1 liter standardmjölk eller ännu hellre gammaldags mjölk. Ta från spisen och rör ner ½ dl vitvinsväger eller citronsaft och lite salt. Rör runt tills mjölken klumpar sig. Häll i en sil/durkslag med en silduk i. Låt all vätska rinna av. Sätt osten under press, tex med en kastrull fylld med vatten ovanpå osten som du lindat in i silduken. Låt hela tiden ostmassan ligga kvar i silen och ställ pressen i silen. Bäst blir det om du låter osten vara under press i kylen hela natten men det räcker att göra det en halv timme, en timme.

Strimla en gul lök, skiva 4 vitlöksklyftor, 2 chilifrukter och 3-4 cm skalad ingefära. Fräs i smör på medelhög värme i 4-5 minuter. Slå på 5 dl grädde eller matgrädda och låt allt sjuda i 15 minuter. Mixa såsen lätt med en mixerstav. Lägg i en stor påse bladspenat och 1 kruka hackad koriander.

Tärna paneeren i ca 2x2 cm kuber. Bryn dem i het matolja. OBS! Det kan skvätta en hel del. Rör ner de brynta ostbitarna i spenatsåsen.

Servera med basmatiris. Vi skulle ha gjort linsbiffar till men tiden blev knapp. Om man har ex linsbiffar till räcker rätten till fler personer.

2 kommentarer:

Stjärnor & Champagne sa...

Vad kul att du vill tävla hos mig. Det där lät smaskigt...

Kram Anne

Anonym sa...

det här vill jag prova! liksom så många andra recept här. fin och trevlig blog du har!