söndag 24 augusti 2008

En riktigt nice helg



Vi har haft en finofino helg. I fredags gjorde vi samosas till fredagsmiddag och sedan såg vi In to the Wild som visade sig vara en film som föll både mig och Jens i smaken. Jag kan varmt rekommendera den!

Här kommer recept och instruktion på samosas:
Förbered alla ingredienser innan du börjar göra fyllningen i olika skålar så blir det lättare. Annars är det lite meckigt.

  • Hacka en lök och lägg i en skål
  • Lägg en och en halv dl ärtor och en hackad chilifrukt i en skål
  • Hacka tre potatisar och två små morötter och ha i en skål
  • Blanda kryddor i en skål: 1½tsk garam masala+2krm kanel+½tsk gurkmeja+½tsk socker

  • Häll 2 msk olivolja i en stekpanna. Lägg i en kanelstång och två kryddnejlikor, rosta tills kryddorna smätter/poppar lite. Lägg i löken och bryn den med kryddblandningen. Ta ur kanelstången och nejlikorna. Tillsätt potatis + morötter och bryn i 5 minuter. Tillsätt chili + ärtor och bryn ett par minuter. Slå på 1½dl vatten och saften från en halv citron salta efter smak. Koka tills vätskan är borta och potatisen är mjuk. Låt svalna.
Använd vårrullepapper eller filodeg för att göra samosas. Dela den största modellen av vårrulledegen på mitten. Filodeg kräver att man använder två lager deg. Det är pilligare :-(

Lägg en hög fyllning i högra änden cirka 2cm från kanten. (lägg degen på längden så att säga)Ta i övre högra hörnet och vik mot nederkanten. (se bilden) Tag sedan nedre högra hörnet och vik mot vänstra nederkanten. Vik över degfliken och lägg sedan paketet på en oljad plåt. När du gjort alla (cirka 15-20st) så penslar du degen med olja. Sätt sedan in och grädda i ugn 250 grader tills samosasen har fått fin färg. Servera med yoghurtsås och mango chutney. Sås: Mixa 3 dl turkiska yoghurt med 1 kruka koriander, ½ kruka mynta, ½ liten gul lök, salt och lite honung. Mixerstav funkar kanonbra!

I lördags var vi på trevlig middag hos familjen Hendriksen på Marklandsgatan. God mat och dryck, mycket skratt och prat. Barnen lekte så det stod härliga till. Eller Jonathan och Vincent spelade tv-spel/dataspel medan Axel och Stella lekte med lego. Vi fick Wallenbergare med klassiska tillbehör. Husmanskost är gott.

Eftersom den här bloggen utlovar en del recept osv så blir det mycket fokus på mat. Idag var vi i Änggårdsbergen med Hendriksens och grillade korv samt letade svamp. Vi hade urmysigt trots att svampen gömde sig ganska väl. Vi njöt av solen och den vackra naturen kring Axlemosse istället. Några små svampar hittade vi. Det finns många soppar för den som vill plocka det.
Väl hemma blev det storröj i förrådet och rensning i skafferiet. Sen var jag galet trött kan jag lova. Då var det dags att laga middag. Malins Nasigoreng som blev jättegod. Malin har varit praktikant hos mig i vår, hon är världens goaste människa. Här kommer recept på hennes härliga Goreng (jag har försökt hitta på ungefärliga mått):

Dag 1: Marinera cirka 500-600 g fläskkött i strimlor i cirka en dl soja blandad med 2 pressade vitlöksklyftor. Benfri kotlett eller fläskfilé blir gott. Kinesisk soja passar bra.

Dag2: Häll av marinaden från köttet och låt rinna av i en sil. Stek köttet i het panna. Koka 5 dl basmati eller jasminris med knappt dubbla mängden vatten och lite salt. Strimla ett kvarts vitkålshuvud med osthyvel. Skiva en purjo fint. Riv en msk färsk ingefära. Blanda kål, purjo och ingefära med lite olja och salt. Bryn i ugnen 250 grader tills kålen är mjuk. Blanda med tärnad paprika och ananasringar i små bitar. Rör ihop med riseoch köttet. Sätt in i ugnen så det blir varmt. Innan servering blandas skalade räkor (500g) ner i risblandningen. Mumsa och njut! Maträtten gick inte hem hos den yngre befolkningen kan tilläggas.

Jag kommer lägga in veckomatsedeln i ett separat inlägg senare i kväll. Efter skafferistädningen ska det bli en rensar-vecka. I kyl, frys och skafferi gömmer sig ibland mer än vad vi anar ;-) I morgon ska jag klippa mig, det blir kul och så ska jag jobba så klart och träffa lillasyster Lisa över en lunch. Hoppas solen fortsätter skina!

Inga kommentarer: