tisdag 5 augusti 2008

Lite hemmapyssel och annat smått

Jag överlevde jobbstarten igår. På kvällen hade vi barnvakt (tack snälla moster Karin) och var ute och käkade på fenomenala Trattoria de Pasquale. Kan italiensk mat bli godare än så? Mätta och nöjda kom vi hem till ett intrasslat hem. Inspirerade av en Alfons Åberg bok hade barnen och Karin snurrat in hela vårt hem med snören av olika sort. Skulle man på toaletten var det bara att glatt klättra över 20 snören i olika höjder och sedan sitta med en knappt stängd dörr och ett rött presentsnöre i höjd med ögonen. Gissa om Jonathan och Axel var nöjda?!

Idag har vi varit och hälsat på Jens gamla pluggkompis Kajsa med familj i Västerby, Ljungskile. Trevligt att träffas och kul att få se huset de bor i och inte minst att få träffa barnen Algot och Måns. Barnen trivdes och smaskade glatt i sig ugnspannkaka. Vis av sommarens olika besök hos vänner hade vi uppmanat barnen att inte vråla ut något om att de tyckte att maten var äcklig eller liknande. Nu blev det tvärtom istället - är det inte fäääärdigt snart, vi vill ha pannkaka...NUUUUU!!!

I söndags lagade vi citruskyckling med pasta. Det såg godare ut än det smakade. Enkelt och snabbt att tillaga men ack så menlöst. Receptet hittade jag på Arlas hemsida. Deras recept brukar oftast vara bra...

Vi har kokat egen sylt också. Egentligen fattar jag inte varför vi inte alltid gör det. Det finns inget enklare faktiskt.
Sylt a´la Spannlandsgatan
1 kg valfria bär
1 dl vatten
1 pkt dansukkers syltsocker

Koka 2-10 minuter beroende på vilka bär du använder.
Häll upp den varma sylten i varma nydiskade burkar. Skruva på locket och låt svalna. öppnade burkar förvaras i kyl.

Efter turen till familjen Kajsa idag blev det alldeles för komplicerad matlagning. Jag vill varmt rekommendera alla att alltid läsa receptet innan. Idag gjorde jag en persisk auberginegratäng med likaså persiskt ris. Det blev superduper gott men tog ju en bra stund att göra.

Persisk middag

Skiva 3 stycken auberginer på längden. Stek i lite olja med salt och peppar. (auberginer suger upp fett värre än en tvättsvamp så var försiktig) Lägg dem ovanpå varandra i en ugnsfast form. Koka en tomatsås på 1 hackad lök, två skivade vitlöksklyftor som fräses i lite olja. Slå på ett paket tomater och 4 dl vatten. Krydda med god vegetarisk buljong, timjan, oregano och lite mynta. Salta och peppra. Lägg i en nypa socker om såsen är för syrlig. Koka cirka 30 minuter på svag värme. Slå såsen över auberginerna och gratinera i 175 grader cirka 40-50 minuter. Ett förslag för att förenkla är att använda färdig tomatsås på burk, det finns hyffsat goda sorter tycker jag.

Riset var mer komplicerat...
Skölj 4 dl basmatiris snabbt i kallt vatten tre gånger. Slå på 1 liter vatten och 2 msk salt och låt stå i 30 minuter. Häll av i ett durkslag. Lägg ner riset i 1½ liter kokande vatten. Koka 6 minuter. Häll av i ett durkslag, kyl med 5 dl kallt vatten. Låt rinna av i 10 minuter. Häll ½dl olja och ½dl vatten i botten på en kastrull. Skiva och skölj potatis och lägg i botten av kastrullen. Slå över riset lite i taget. Gör några hål i rishögen med ett skaft från en slev. (För ångan) Smält 30 gram smör
och blanda med ½pkt saffran. Strila över riset. Täck med en fuktig handduk och lock. Ställ på medelhög värme i 30 minuter.

Maten blev jättegod när den äntligen var färdig. De små i familjen var dock djupt skeptiska. Nästa gång gör vi denna rätten en helg då maten kan få ta tid ;)

1 kommentar:

Jensoberg sa...

Riset var väldigt gott måste jag säga, precis som det som vi har ätit på restaurang Noor i götet!/mannnenihuset