onsdag 10 september 2008

Baka, baka

Dumlegrottor (12st)

175 grader 12-15 minuter

200 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl marsanpulver (snabb marsan, alltså inte den sorten man kokar)
3/4 tsk bakpulver
3½ dl vetemjöl

12 st dumlekolor
12 st noblesse

Arbeta samman till en smidig mördeg. Dela i tolv delar och rulla till bollar. Lägg bollarna i aluminiumformar (eller dubbla bullformar) Tryck ner en dumle i varje boll med kortändan på kolan uppåt. (Vill du ha lite mindre mastiga kakor räcker en halv dumle gott och väl)

Grädda kakorna cirka 12-15 minuter, akta så de inte får för mycket färg. De ska se ut som hallongrottor i färgen. När kakorna är uttagna ur ugnen lägg på en skiva noblesse på varje. Jag använde den vanliga ljusa sorten men jag tror nog att det är godare med mörk noblesse.

Fruktbröd med nötter och mandel (2st 1½liters sockerkaksformar)
175 grader 1½ timme

15 dl rågsikt
4 tsk bikarbonat
2 tisk bakpulver
1 tsk salt
1 msk brödkryddor (gärna hel anis och fänkål)
5 dl torkad frukt delad i bitar (jag använder fikon, aprikoser och sultanrussin)
1 dl hasselnötter eller sötmandel eller blanda båda sorterna. Valnötter skulle nog vara gott

Blanda alla ingredienserna ovan i en bunke.

12 dl fil eller naturell yoghurt
2 dl mörk sirap

Rör samman fil och sirap med de övriga ingredienserna. Fördela degen, som äär ganska kladdig, i två smorda sockerkaksformar. Grädda 1½ timme i 175 grader. Känn med en provsticka att brödet inte är kladdigt. Slå upp bröden på ett galler. Ställ in femton minuter på eftervärme med underdelen uppåt. Brödet blev bäst att skiva efter att det varit fryst.

Detta är ju inte ett vanligt nyttigt frukosstbröd utan funkar snarare på en ostbricka med ädelost eller getost och kanske lite fikonmarmelad.

Nu ska jag käka frukost och fixa Axel inför dagis. Jonathan är på väg till skolan med Jens. Jobb i kväll och i morgon är det dags att åka till Malmö över dagen. Till helgen ska Jens på herrmiddagsweekend i Bankeryd så jag och grabbarna blir ensamma. Vi ska på bio på lördag och verkligen ha det mysigt och lugnt tillsammans.



Inga kommentarer: