lördag 21 mars 2009

Tom Yum-soppa 4 pers

Koka upp en liter vatten med fisk- eller kycklingbuljong, två krossade vitlöksklyftor en stor bit skivad galangarot (eller ingefära i undantagsfall) samt en skivad stjälk citrongräs. Låt sjuda i 15 minuter.

Strimla en lök eller purjolök, klyfta 150 g champinjoner hacka två vitlöksklyftor och massa röd thaichili efter smak. Fräs allt i olja, lägg i en stor klyftad tomat eller två små. Slå på det tjocka vita i två burkar kokosmjölk eller använd kokosgrädde cirka 4 dl. Pressa i saften av 1-2 lime beroende på hur syrligt du vill ha det. Tillsätt 2 strimlade limeblad (finns torkade också från Santa Maria). Sila i buljongen och låt allt sjuda en stund. Smaka av med fisksås. Lägg i räkor (tigerräkor om du vill men det är ju inte så bra för miljön) Avsluta med att strö över hackad koriander.

Inga kommentarer: